Középfokú török nyelvvizsgára felkészítő feladatok 02


Én egy ankarai nyelvtanfolyam keretében tettem le a középfokú vizsgát még 2011 tavaszán, amikor is az alábbi feladatsorhoz hasonló kihívásokkal kellett megküzdenem. A harc hosszú volt és kemény, de büszkén mondhatom, hogy győztesen kerültem ki belőle. A nyelvvizsga két napig tartott. Az első napon megcsináltuk az írásos szövegértéses (okuma anlama) feladatokat, valamint megírtuk a fogalmazást (yazma). Mindez nem tartott tovább két és fél óránál. Másnap a hallás utáni szövegértéssel (dinleme) kezdtünk, majd a szóbeli rész következett. Először egy páros, párbeszédes gyakorlatot (karşılıklı konuşma) csináltunk, majd pedig egy önálló, beszélgetős rész (sözlü anlatım) következett, ahol a tanár kérdéseire kellett, lehetőleg minél hosszabban válaszolni.

OKUMA ANLAMA

Sınav süresi: 60 dakika
Lütfen sözlük kullanmayın!

1. Feladat

Not: Bu bölümde her soru 2 puandır.

ÇİKOLATAYI ÖDÜL YAPMAYIN

Eğer çocuğunuz şişmanlamaya (1) …………… sportif aktivitelere yönlendirin. Yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek götürün. Ödül (2) …………… da çikolata veya şeker vermeyin. Çocuğunuzun günde en az 30 dakika fiziksel aktivite (3) …………… sağlamalısınız. Okula (4) …………… çocuğa yiyecek parası vermek yerine yanına elma, muz gibi bir meyve koymalıdır.

Lütfen yukarıdaki metindeki boşluklara uygun seçenekleri işaretleyin.

01. a.) başlıyorsa b.) başlasa c.) başladıysa d.) başlayacaksa
02. a.) alarak b.) olarak c.) vererek d.) koyarak
03. a.) yapmayı b.) yapmakta c.) yaparak d.) yapmasını
04. a.) göndererek b.) göndermişken c.) gönderirken d.) gönderip

2. Feladat

Bővebben…

Középfokú török nyelvvizsgára felkészítő feladatok 01


Én egy pár évvel ezelőtt az Ankarai Egyetem TÖMER nyelvű nyelviskolájába jártam, ahol összesen 6 nyelvvizsgán kell túlesnie az áldozatnak, mire a kezében tarthatja a felsőfokúját. A következő feladatok a középfokú török nyelvvizsgára felkészítő 4 hónapos intenzív tanfolyam felénél kerültek terítékre. Gondoltam, hogy megosztom őket veletek, hátha a javatokra válik. A megoldásokat majd később, egy másik bejegyzésben fogom leközölni. Addig is jó tanulást és sok sikert! Akit pedig inkább az alapfokú feladatok érdekelnek, az itt megtalálja őket.

OKUMA ANLAMA

Sınav süresi: 60 dakika
Lütfen sözlük kullanmayın!

1. Feladat

Not: Bu bölümdeki her soru 1 puandır.

İlaçlar gönümüzün vazgeçilmez unsurlarıdır. Ama hafif rahatsızlıkların doğal ilaçlarla da tedavi edebileceğini bir gerçektir. Birçok rahatsızlık sağlıksız yaşam, uykusuzluk ve strese dayanmaktadır. Bugün birçok ülkede ilaçların yerine baharat, bitki kökü gibi doğal ilaçlar tercih edilmektedir.

Lütfen yukarıdaki metni okuyunuz ve aşağıdaki sorulara doğru seçeneği işaretleyiniz.

01. İlaçlar, …………………………………………………… .

a.) günlük yaşamın bir unsurudur.
b.) birçok insan için yeni bir şeydir.
c.) çeşitli rahatsızlıkların nedenidir.
d.) günümüzde çok pahalıdır.
e.) sadece doğal ilaçlardır.

Bővebben…

Alapfokú török nyelvvizsga feladatok 04


Kedves nyelvtanulók! A mai napon az utolsó rendelkezésemre álló alapfokú török nyelvvizsga tesztlapot osztom meg veletek. Remélem, hogy hasznotokra válik. A megoldásokat a korábbiakhoz hasonlóan egy külön oldalon találjátok meg. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan sikerültek az eddigiek, és hogy vajon van-e igény más jellegű, esetleg több közép- vagy felsőfokú tananyagra.

OKUMA

Sınav süresi: 60 dakika
Sözlük kullanmayın!

1. Feladat

BAYRAM DÖNÜŞÜ

Dört günlük bayram tatilinin ardından yurttaşlar dönüş yolculuğunda her zamanki gibi zor anlar yaşadılar. Kar yağışı sebebiyle Bolu Dağı’nda yine çok sayıda araç yolda kaldı. Özellikle akşam saatlerinde yolun kapanması yüzünden tatilciler sıkıntılı saatler yaşadı. Araçlar uzun kuyruklar oluşturuldu. Bayram tatilindeki trafik kazalarda 55 kişi öldü, 160 kişi yaralandı.

Tatilciler Kurban Bayramı tatilinin bitmesiyle evlerine dönmeye başladılar. Bolu’da özellikle sis, ulaşımı olumsuz etkiledi. Ekipler gece boyunca araç sürücülerine yardım etti. Hava yüzünden pek çok sürücü yol kenarındaki dinleme tesislerinde bekledi.

Lütfen yukarıdaki metni okuduktan sonra soruları cevaplayın.

01. Tatilciler …………….

a.) bayram tatili yüzünden zor anlar yaşadılar.
b.) yollarda çok araç olması sebebiyle zor anlar yaşadılar.
c.) kötü hava sebebiyle zor anlar yaşadılar

02. Bayram tatili dönüşünde …………….

a.) çok sayıda kaza oldu, pek çok yaralı ve ölü var.
b.) insanlar dinlenme tesislerinde dinlendiler
c.) ulaşımda büyük sorunlar yaşanmadı

03. Bolu Dağı’nda …………….

a.) daha önce böyle olaylar olmadı
b.) daha önce de böyle oldu
c.) tatilciler yine dönüş keyfini yaşadılar

Bővebben…

Alapfokú török nyelvvizsga feladatok 03


Figyelem! Az olvasmányos feladatok megoldásait egy külön lapon találod meg! Még több kihívásra vágysz? Szemezgess az alapfokú török tesztek közül! Az Ankarai Egyetem alapfokú török nyelvvizsgájára készülve ilyen és ehhez hasonló feladatlapokkal dolgoztunk. Az itteni vizsga egyébként 5 részből áll (hallgatásos teszt, szövegértéses feladatok, párbeszéd, monológ és fogalmazás), amik alatt sajnos nem lehet szótárt használni.

OKUMA

Sınav süresi: 60 dakika
Lütfen sözlük kullanmayın!

1. Feladat

Lütfen metni okuyun. Aşağıdaki kutuda verilen kelimelerle boşlukları tamamlayınız.

  • (1)……………. zamanlarında ne yaparsın?
  • Pul biriktiririm ve fotoğrafçılıkla da ilgilenirim.
  • Ben de fotoğraf (2)……………. severim, ama fotoğrafçılık pahalı bir hobi. Kartpostal biriktirmek daha ucuz.
  • Kartpostal biriktiriyor musun?
  • Evet, biriktiriyorum. Çok büyük bir (3)……………. var. On beş (4)……………. kartpostalım var.
  • Hangi ülkelerden?
  • Fransa, İspanya, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Almanya, Hollanda, İsveç, İsviçre, Norveç…
  • Bu kadar mı?
  • Bekle, (5)……………. daha bitirmedim.
01. a.) boş b.) rahat c.) özgür d.) iyi
02. a.) kullanmak b.) yapmayı c.) çekmeyi d.) almak
03. a.) sergim b.) kutum c.) paketim d.) koleksiyonum
04. a.) şehirden b.) kıtadan c.) ülkeden d.) yerden
05. a.) tekrarlamayı b.) saymayı c.) söylemeyi d.) konuşmayı

2. Feladat

Lütfen aşağıdaki metni okuyunuz, seçeneklerden doğru olanları (D), yanlış olanları (Y) ile işaretleyiniz.

Her mevsimin kendine ait sebze ve meyveleri vardır. Doğa, yemek konusunda da çok özel bir dengeye sahiptir. Kışa yaklaşırken bu mevsimde karşımıza çıkabilecek sorunları azaltacak sebze ve meyveler de çıkmaya başlar. Örneğin, eylül ayında bol taze fındık ve ceviz vardır. Bu besinler omega-3 ve B vitamini yönünden zengindir. Ayrıca, uzmanlara göre ceviz, depresyona da iyi gelir. Uzmanlar bu mevsimde “Taze fındık ve ceviz gibi yağlı, yüksek kalorili besinlere dikkat edin, bunlardan düzenli ancak az miktarda yiyebilirsiniz.” diyor.

Bővebben…

Alapfokú török nyelvvizsga feladatok 02


Sziasztok, kedves törökül tanulók! Ma egy újabb alapfokú próba-nyelvvizsgával foglak benneteket megörvendeztetni; úgy sejtem, hogy ezt már nagyon vártátok.
Azoknak, akiknek az első feladatlap nem sikerült olyan jól, mint azt vártak volna, azt üzenem, hogy ne keseredjenek el. Ha a „Gyakorlat teszi a mestert” mondás nem lenne igaz, nem is csépelnénk el annyira. Legyetek szorgosak és kitartóak, a nyelvtanulásba fektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét. A haladóknak nemsokára középfokú feladatokkal (is) fogok kedveskedni, csak győzzék azt kivárni.
Az olvasmányos feladatok megoldásait itt megtalálod!
A kép forrása: Elife student blog.

OKUMA

Sınav süresi: 60 dakika
Sözlük kullanmayın!

1. Feladat

Lütfen metni okuyun. Aşağıdaki kutuda verilen kelimelerle boşlukları tamamlayınız.

Bu sabah (1)……………. çok mutluydum. Çünkü çok güzel bir rüya gördüm. Telefonu (2)……………. annemi aradım. Rüyamı ona anlattım. Annem: “Misafir gelecek.” dedi. Rüyamı arkadaşım Selin’e de (3)……………. karar verdim. Selin evdeydi. Selin pek evde (4)……………. hoşlanmaz, şaşırdım. Selin de beni (5)……………. istemiş. Çünkü bana bir sürprizi varmış. İki saat sonra Selin üniversiteden eski bir arkadaşımla bize geldi. İşte o zaman çok şaşırdım.

01. a.) rüyamda b.) telefonda c.) uyandığım zaman d.) uyuduğum zaman
02. a.) alıp b.) almakta c.) almaya d.) almadan
03. a.) anlatarak b.) anlatmayıp c.) anlatıp d.) anlatmaya
04. a.) durmayıp b.) durup c.) durmaktan d.) durarak
05. a.) aramak b.) aramadan c.) arayıp d.) arayarak

2. Feladat

Lütfen aşağıdaki metni okuyunuz. Metne göre aşağıdakilerden doğru olan seçeneği işaretleyiniz.

Eşim her zaman benim tembelliğimden ve kendisine yardım etmememden yakınır. Her zaman bana, işten eve döndükten sonra elbiselerimi askıya asmamı söyler. Mutfağa girdiğimde salatayı yapmamı ister. Kısaca ona yardım etmemi isteyip durur. Geçen hafta sonunda birkaç arkadaş bize misafirliğe gelmek istediklerini söylediler. Tabii eşim Aslı her zamanki gibi misafir gelmeden önce bütün evi temizlemeye başladı. Ben “Aslıcığım, misafirlerimiz salonda oturacaklar, niçin bütün evi temizliyorsun?” diye sordum. Eşim Aslı susmamı istedi. Ben de ona biraz yardım edeyim dedim. Mobilyaların tozunu aldıktan sonra büyük bir hızla yan odaya geçtiğimde eşimin yerleri silmek için kullandığı kovayı görmedim ve çarptım. Kovadaki kirli suyu halının üzerine döktüm ve misafirler gelmeden önce böyle bir kazayla halı berbat oldu. Eşim bu olaydan sonra bana bir daha iş yaptırmadı. Sizce bu işe en çok kim sevinmiş olabilir?

06. Aslı evin ……………. temizliyor.

a. her tarafını
b. salonu
c. mutfağını
d. mobilyalaını

Bővebben…

Az alapfokú török nyelvvizsga feladatok megoldásai


Alapfokú török nyelvvizsga feladatok Alapfokú török nyelvvizsga-feladatlap 01 megoldásai:

01. ç

02. b

03. e

04. c

05. a

06. d

07. g

08. ç

09. d

10. c

11. b

12. d

13. y

14. d

15. d

Puanlama:
01-06 => 2 puan
07-10 => 1,5 puan
11-12 => 2 puan
13-15 => 1 puan
Toplam 25 puandır.

Alapfokú török nyelvvizsga-feladatlap 02 megoldásai:

01. c

02. a

03. d

04. c

05. a

06. a

07. b

08. c

09. b

10. c

11. d

12. a

13. d

14. d

15. d

16. y

17. d

Puanlama:
01-05 => 2 puan
06-08 => 2 puan
09-12 => 1 puan
13-17 => 1 puan
Toplam 25 puandır. Bővebben…

Alapfokú török nyelvvizsga feladatok 01


Az Ankarai Egyetem alapfokú török nyelvvizsgájára készülve ilyen és ehhez hasonló feladatlapokkal dolgoztunk. Az itteni vizsga egyébként 5 részből áll (hallgatásos teszt, szövegértéses feladatok, párbeszéd, monológ és fogalmazás), amik alatt sajnos nem lehet szótárt használni. Tedd próbára a tudásodat te is! Az olvasmányos feladatok megoldásai két hét múlva fognak napvilágot látni, addig is jó tanulást mindenkinek!

OKUMA

Sınav süresi: 60 dakika
Sözlük kullanmayın!

1. Feladat

Lütfen metni okuyun. Aşağıda verilen kelimelerle boşlukları tamamlayınız.

Sinem annesinin doğum günü için bir pasta (a)……………. karar verdi. Dersten çıktıktan sonra markete gidip alış veriş yaptı. Birçok şey aldı. Bunları tek başına (b)……………. çalıştı, ama başaramadı. Cep telefonuyla ağabeyini arayıp yardım (c)……………. istedi. “Elimdekiler çok ağır. Buraya (ç)……………. ve bana yardim (d)……………. fayda var, bunları tek başıma taşıyamayacağım.” dedi. Ağabeyi “Sinemciğim biraz sonra bir ameliyata gideceğim, bu işi kendi başına (e)……………. dene.” dedi. Sinem biraz üzüldü. Bir taksi çağırdı. Taksici de ona yardım etti. Sonunda her şeyi eve götürdü. Sinem akşam için çok güzel bir pasta yaptı ve annesine bir de sürpriz hazırladı.

01. gelmende
02. taşımaya
03. yapmayı
04. etmesini
05. yapmaya
06. etmende

2. Feladat

Lütfen metni okuduktan sonra metin ile ilgili soruları yanıtlayın.

DEPRESYON VE ÇIKOLATA

Depresyon çağımızın hastalığıdır. İnsanlar hiç fark etmeden depresyona girebilir. Stres, yorgunluk, mutsuzluk ve bunun gibi ruhsal rahatsızlıklar depresyonun sebepleridir. Çikolata da tatlı bir yiyecektir. Şimdi bu ikisinin birbiriyle ne ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Hemen açıklayalım: Uzmanlar depresyonun tedavisi için çikolatayı öneriyorlar. Herkes çikolatayı sever ve zevkle yer; işte biz çikolatayı zevkle yerken beynimizde bazı hormonlarla insanı sakinleştirip rahatlatarak mutluluk ve huzur veriyor. Doktorlar çikolatanın kokusunun bile insanları sakinleştirdiğini söylüyorlar. Onlara göre daha çok acı çikolata yenmeli. Çünkü acı çikolata protein, yağ magnezyum, minareler, B grubu vitaminler yönünden sütlü çikolatadan daha zengin. Oysa anneler çocuklarının dişlerinin çürümesinden korkarlar. Dişlerimizi düzenli fırçalayalım, yoksa her şekerli yiyecek gibi çikolata da ağız sağlığımıza zarar verebilir. Çikolatanın alerji yaptığını söylerler. Gerçekte alerjinin nedeni çikolata değil, çikolatanın içindeki kimyasal maddedir.

Doktorlar kaliteli çikolata yemenin hem ruh hem de vücut sağlığına iyi geleceğini söylüyorlar. Yine de şunu unutmamak gerekir; her şeyin fazlası gibi çikolatanın fazlası da zararlıdır.

Yukarıda okuduğunuz metne göre kutudaki kelimelerle tamamlayın.
Bővebben…