Mi folyik Törökországban?


Azt javaslom, hogy vészhelyzet esetére minden Törökországban tartózkodó magyar állampolgár mentse el és írja is le magának az itteni magyar kirendeltségek éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámait.
Ankara: 0533 699 36 94
Isztambul: 0533 375 87 15 

2016. 07. 15 – péntek

23:00

Már lassan fél órája köröznek a katonai repülőgépek Ankara felett olyan alacsonyan, hogy a sötétben is tisztán ki lehet venni a körvonalaikat. Mikor felettünk szállnak el, akkora zaj van, hogy nem halljuk egymás szavát.

Isztambulban a katonaság (Jandarma) lezárta a Boğaziçi és Fatih Sultan Mehmet hídakat, Ankarában pedig Kızılayt.

23:08

Binali Yıldırım török miniszterelnök közleményéből azt tudtuk meg, hogy a török katonai erők egy csoporta megkísérelte megtámadni a legfontosabb kormányzati épületeket.

23:14

Helikopterek köröznek felettünk – Çankaya, Ankara.

23:22

A török miniszterelnök élőben beszélt a Haber Türk TV riporterével, amíg le nem keverték, hogy bejelentsék a török szárazföldi erők (Türk Sılahlı Kuvvetleri) hivatalos e-mail címéről érkezett közleményt, mely szerint a katonaság átvette a kormánytól Törökország irányítását.

23:30

A bejelentés után Bekir Bozdağ török igazságügyi miniszter beszél előben, cáfolva a katonaság bejelentését, biztosítva a lakosságot arról, hogy a megmozdulás elfojtása érdekében minden tőlük telhetőt megtesznek.

Az internet szolgáltatás akadozik, mindenki igyekszik az interneten hozzájutni a legfrissebb hírekhez. Nemcsak a Facebook tölt be nagyon lassan, hanem a WordPress is, ezért nem tudom olyan gyorsan frissíteni ezt a bejegyzést, mint amennyire szeretném.

Ankarában az éttermek bezártak, a bárokból és kocsmákból kiszűrődő zene elhalkult. A szomszédos házból taps hallatszott a katonai puccs bejelentése után, a távolból lövések és szirénák hangja töri meg a lakóövezeti utcán uralkodó csendet.

23:44

Megint Binali Yıldırım miniszterelnök beszédét adja a TV, aki szerint nem puccsról, hanem csak egy felkelésről van szó, melyet a lehető legkeményebb módon fognak megtorolni.

23:48

Az igazságügyi miniszter beszédét adják, aki a demokrácia és az emberi jogok fontosságáról beszél, és arról, hogy Fethullah Gülen áll a felkelés mögött.

A katonaság lezárta az isztambuli Atatürk reptérre vezető utat. Az oda tartó repülőgépek visszafordulnak, világszerte törlik az Isztambulba induló járatokat.

A török állami TV (TRT) adása egy időre megszakadt, majd amikor újra közvetíteni kezdtek, a műsorvezető ugyanazt a közleményt olvasta fel, amit korábban adott ki a katonaság, megerősítve, hogy katonai jelenlét van a televízió területén. A többi TV adó eközben folyamatosan előben közvetíti a történéseket.

Mindenki Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök közleményére kíváncsi, aki eddig még nem szólalt meg.

2016. 07. 16 – szombat

00:00

Újra katonai repülőgépek motorhangja töri meg az ankarai utcák csendjét.

00:05

Fikri Işık honvédelmi miniszter szerint a katonaság részéről kiadott közlemény nem felel meg a valóságnak, fabrikáció.

00:19

Az miniszterelnöki hivatal isztambuli irodája előtt áll a forgalom, az emberek az utcán lézengve várják a fejleményeket.

00:23

Mindenkinek azt tanácsolják, hogy menjen haza és maradjon otthon. Az emberek igyekeznek bevásárolni és pénzt kivenni a bankból, mert nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap.

00:25

Erdoğan köztársasági elnök beszél. Arra buzdítja az embereket, hogy menjenek ki az utcára, a reptérre és a terekre, gyűljenek össze, mutassák meg, mire képesek.

00:35

Lövések zaja hallatszik a távolból.

00:42

Robbantás hangja hallatszott, megremegtek az ablakok.

00:51

Erdoğan élőben beszél: Törökország városaiban nyugtalanságot okoztak a felkelők, akik veszélyeztetik Törökország egységét.

Erdoğan köztársasági elnök hollétte kérdéses. A katonai akciók megkezdésekor azt lehetett olvasni, hogy Bodrumban nyaral, később azt, hogy megpróbált Németországba szökni.

Nemsokkal ezelőtt nagy robajt lehetett hallani, a hirek szerint lebombázták a török közszolgálati TV épületét. Katonai gépek suhannak el felettünk.

01:01

A török miniszterek egymás után jelentkeznek be a Haber Türk TV-be, hogy nyilatkozzanak, és arra bíztassák a lakosságot, hogy menjenek ki az utcára és gyűljenek össze a tereken.

01:05

Az MTV olyan Törökországban élő magyarok után kutat, akik szívesen nyilatkoznának. Köszönöm a lehetőséget, de hagyom, hogy más éljen vele. Aki szeretne nyilatkozni, szóljon, és megadom az elerhetőséget.

01:11

Ömer Çelik EU Miniszter: aki fegyvert fog a saját népére, az nem katona.

A kormánypárt támogatói kivonultak a főterekre. Mi messzebb lakunk a városközponttól, itt csend van az utcákon. A repülők és helikopterek által okozott zaj viszont folyamatos az elmúlt 20 percben. És időről időre robbantás és lövések hangja hallatszik.

Megígértem anyunak, hogy felhívom, de félek, hogy ha meghallja a háttérben lehúzó F16-osok zaját, akkor még jobban fog értem aggódni.

01:33

Az előző köztársasági elnök Abdullah Gül beszél, szinte könyörög a katonasák felkelő csoportjának, hogy vonuljon vissza.

Közben Ankara főterét, Kızılay-t mutatják élőben, ami tele van (egyelőre) békésen álldogáló emberekkel.

01:46

Egyre többen vannak az utcákon.

Az Isztambul egyik utcájáról élőben bejelentkező riporter nem tudta elmondani, amit szeretett volna, mert a körülötte lévő emberek félbeszakították, hogy szeretnének ők is nyilatkozni.

01:50

Mehmet Görmez beszél, aki a Török Vallásügyi Igazgatóság vezetője. Ő rendelte el, hogy Törökország szerte a mecsetekből felszólaljon az imára hívó ének (ezan).

Az elmúlt egy órában nem tudtam követni az eseményeket, mert a családommal és barátaimmal beszéltem telefonon.

02:56

A TRT munkatársai nyilatkoznak, akiket a katonai erők fegyverrel kényszerítettek arra, hogy felolvassák a nyilatkozatukat, miközben arról biztosították őket, hogy mindezt Törökországért teszik.

Éppen telefonon beszéltem egy Ankarában élő magyar barátnőmmel, amikor azt láttam a TV-ben, hogy a civilek birtokba vettek egy tankot a katonáktól, és azt a tömegen átvezetve ledöntöttek vele egy lámpaoszlopot, majd egy autóba ütköztek. Nyilván nem tudták, hogy hogyan kell megfelelően vezetni egy tankot.

Egy másik felvételen azt mutatták, hogy a tömegbe verődött civilek egy köztük haladni próbáló katonai járművet támadtak. Ekkor a gépkocsi hátulján kapaszkodva utazó katona elővett egy török zászlót majd többször megcsókolta azt. Az őket körülvevő tömeg ekkor egy pillanatra megnyugodott és hagyta őket áthaladni.

03:07

Mustafa Yeneroğlu AKP-s képviselő nyilatkozik. Elmondása szerint 4-5 bomba robbant az országgyűlés épületében.

03:16

Melih Gökçek ankarai főpolgármester úgy nyilatkozik éppen, hogy az utcára vonuló tömeg a demokrácia diadalát jelenti, semmiképpen ne menjen senki haza. Reméli, hogy reggelre rendeződik a helyzet.

03:32

A köztársasági elnök gépe nemsokára leszáll Isztambulban.

03:35

Yasın Aktay képviselő azt hangsúlyozza, hogy a puccsot megkísérlő katonai erők egy kis, elszigetelt csoport, a katonaság továbbra is Törökország katonasága, ez a kis csoport semmiképpen nem katona, hanem terrorista.

03:39

A CNN Türk épületét elfoglalta a katonák egy csoportja, akik arra kényszerítik az ott dolgozókat, hogy elhagyják az épületet.

Élőben mutatják a most üresen álló stúdiót, a háttérben hallani lehet, amint a CNN Türk alkalmazottja azt mondja az épületet megszálló katonáknak, hogy ezzel hibát követnek el. Nyilván a sajtószabadságra utalt.

03:45

A köztársasági elnök után többen úgy nyilatkoztak, hogy sikerült leverni a puccskísérletet.

04:05

A korábban elrabolt és megsebesített török vezérkari főnök most visszakerült a helyére.

04:07

Még mindig gépfegyverek hangja hallatszik a távolból.

04:15

A köztársasági elnök nyilatkozik az Atatürk reptéren sebtében felállított pódiumnal Atatürk fényképe előtt és rövid összefoglalót ad a történtekről az összegyűlt tömegnek. Elmondása szerint sorban tartóztatják le a puccsban résztvevőket, akikre szigorúan fognak lesújtani.

04:40

Erdoğan beszédét ismétlik.

05:07

Harmadszor ismétlik Erdoğan elnök beszédét. Egy végtelenre vágott videót adnak, műsorvezetői elköszönés nélkül lett vége az élő adásnak. Nincs energiám csatornát váltani. Inkább elhallgatok egy időre.

14:30

Csendesek az utcák a környékünkön. A madárcsicsergés mellett gyerekek hangját és a szokásosnál talán valamivel lassabban elhaladó gépkocsik zaját lehet hallani a lakásunkból.

A TV-t még nem kapcsoltuk be, de már kiszortíroztuk a spájz tartalmát és kész van a bevásárlólista is. Folyamatban a közeljövőre vonatkozó A. B. valamint C. terv kidolgozása és nemsokára elkészül az összes fontos iratot tartalmazó bőrönd is.

Nem mintha attól félnénk, hogy (újra) háborús helyzet fog kialakulni. De az utcai összecsapások valamilyen szinten biztos folytatódnak egy darabig, és a fenti történéseket átélve úgy gondolom, hogy nem árt egy kis élővigyázatosság.

Az ország vezetői fél óra múlva tartanak rendkívüli gyűlést, a kormánypárt tagjai mindeközben arra buzdítják az embereket, hogy ma este is vonuljanak ki az utcára a demokrácia mellett demonstrálni.

15:45

A tegnap esti összecsapások jelenlegi mérlege: 161 halott 1440 sebesült és 2839 őrizetbe vett ember.

20:08

Folytatódnak a letartóztatások és a találgatások. Továbbra sincsenek pontos hírek arról, hogy ki áll a történtek hátterében, hogy pontosan kik, hányan, mi célból és milyen eszközökkel harcoltak.

Állítólag 8-10 tankkal és két F16-os vadászgéppel próbálta megdönteni 300-350 katona a kormányt.

Minden a két isztambuli híd lezárásával kezdődött. Majd órákig köröztek a katonai gépek Ankara felett. A népet az utcára szólították, a rendőrség akcióba lépett. Lövöldözések, robbantások, harcok kezdődtek. Emberek haltak meg. Minisztériumokat vagy a köztársasági elnöki palotát nem sikerült elfoglalni, de két TV csatorna épületét igen. Felszólalt a mecsetekből az ezan, sorozatosan kapták az sms-t az emberek, hogy vonuljanak az utcára a demokrácia védelme érdekében.

A puccsot elnyomták. A katonák megadták magukat.

20:28

Erdoğan beszédet mond Isztambulban az utcán összegyűlt, győzelemittas, skandáló tömegnek. Az egységet, a népet, a demokráciát élteti, és követeli, hogy az USA adja ki a történtek mögött álló Fethullah Gülent.

Az utóbbi 24 órában rengeteg nyilatkozatot és beszédet hallottam – férfiaktól. Hol vannak a női miniszterek, politikusok, vezetők? A konyhában a tűzhely mellett?

20:55

Gyülekeznek a főtereken az emberek, hogy a tegnapi felkelés ellen tüntessenek. Török zászlók lengedeznek. A közösségi oldalakat és azok chat funkcióit egész nap korlátozták, de így is terjednek a (rém) hírek többek között arról, hogy hogy vágták le egy huszonéves katona fejét az egyik hídnál a felhevült civilek.

21:55

Ma ugyanúgy nyitva voltak a boltok, mint máskor. Volt házhozszállítás is, de a taximegálló üres volt. Rengeteg forrásból rengeteg hír jut el az emberhez az elmúlt 24 órával kapcsolatban. Hőség van. Cikáznak a fejemben a gondolatok, nehéznek érzem a végtagjaimat. Ma ugyanolyan fáradtan ébredtem, mint ahogy lefeküdtem. De holnap muszáj lesz kipihennem magam, mert hétfőn ugyanúgy be kell majd menni dolgozni. Az élet megint megy tovább

Mi folyik Törökországban?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Köszi a gyors tájèkoztatást.

  2016.07.15. 22:12 ezt írta (Nagy utazás ):

  > Petra posted: “23:00 Már lassan fél órája köröznek a katonai repülőgépek > Ankara felett olyan alacsonyan, hogy a sötétben is tisztán ki lehet venni a > körvonalaikat. Mikor felettünk szállnak el, akkora zaj van, hogy nem > halljuk egymás szavát. Isztambulban a katonaság l” >

 2. En Olaszorszagban elek, az olasz teveben elo adas van a tegnapi nizzai tamadas miatt es menetkozben mondtak es mutattak felveteleket, hogy Torokorszagban katonai hatalom atvetel van folyamatban.

  • Sajnos nem mindenkinek. Es ez összeütközeshez, polgarhaboruhoz vezethet. A kormany arra szolitja fel az embereket, hogy menjen az utcara es ugy tamogassa öket.

  • “Az embereknek ugye van annyi eszük, hogy otthon maradnak?”

   ilyet nem mondtak egyik adon sem az USA-ban csak szolok…

   mostanra obama (es kerry) biztositotta tamogatasararol a ‘DEMOKRATA” Erdogan fasza !!! nagyon kellenek a repterek

 3. Mi Izmirtől délre vagyunk, ma érkeztünk Kuşadasıba, eredeti tervek szerint 3 napra, hogy utána Izmirbe és Çeşmébe menjünk tovább, de így maradunk a fenekünkön egyelőre. A tengerparti sétány közelében vagyunk, jelenleg kintről folyamatos az autódudálás. Kb. egy órája már elvonult itt egy skandáló tömeg, most a távolból megint hallani az emberek hangját. Bízom benne, hogy a többségnek lesz esze, és nem durvul el nagyon a dolog. Köszi az infókat, figyelem az oldaladat!

 4. Sziasztok!
  Az én szerelmem egy hét múlva utazna haza, (már egy éve nem látta a családját) de próbáltam kérlelni, hogy maradjon inkább Magyarországon. Nagyon aggódom érte, és félek, hogy esetleg később nem tud majd visszajönni. Ő hajthatatlan az utazást illetően, elkísérni viszon sajnos nem tudom.
  Épp Spanyolországban nyaralunk, így tegnap csak a BBC angol adását hallgattuk, az internetről informálódtunk, meg a vőlegényem rokonokat is hívogatott. Nagyon idegesek voltunk, ezt pedig csak tetézte az élő adásban lelőtt emberek látvány. Szörnyű ami történt… Kitartást mindenkinek, aki most ott tartózkodik, mi pedig imádkozunk a sérültekért.
  Bár valamelyest rendeződtek a viszonyok, félő, hogy ez még nem végleges állapot.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s